I Mitten av december skrev mamma ett brev till vännen Thyra Johansson. Hon skrev mest om sin sorg men vi får också en hel del information om ett och annat. Hon börjar med att berätta om att …

Gannami, Tjalliti, Signe och Eva gick just ner till floden för att söka en sorts frukt som vi kallar passionsfrukt. Växten är just den som vi kallar Kristikorsblomma hemma, men den växer ute och bär frukt som blir stora som små ägg och rödlila till färgen när de är mogna. Barnen är glada i dem. Du skulle sett synen när Gannami lyfte ner Eva från verandan och bar iväg med henne. Det låg kärlek i omfamningen från ömse håll. Tack för att du ber för Gannami, hon är ofta så bra, men hon har ett svårt humör att kämpa med. Så blev det så tyst i huset. Torsten har lektion i bibelskolan just nu. Och jag fick sån lust att skriva till Dig vår kära vän. …

Efter att ha skrivit om sorgen runt sin mammas död och om rabies hundarna så fortsätter hon. En del av det hon nämner ägde nog rum medan pappa var i Addis:

Vi tackar Gud för att Han hört bön och låtit våra sjuka bli friska . Den hustru som Torsten gav nattvarden och är ato Gamatjos hustru är frisk nu. När hon var i kyrkan första gången efter sin sjukdom var det just Gamatjos tur att predika. Jag kommer inte ihåg texten men det var något om Guds godhet. Och det var så gripande att höra honom vittna om hur han sett Guds godhet och hjälp i den svåra tiden när hustrun var sjuk, hur ordet: Åkalla mig i nöden o s v hade gång på gång kommit till honom. Och hur han nu inte fick glömma att tacka ”Förgät icke vad gott han Dig gjort” slutade han. Ja, Du skulle träffa Gamatjo, han är en ovanligt fin och helgad människa.

Thyra du må tro att Dina västar haft åtgång. Du kan inte ana en sån förtjusning de berett våra unga pojkar här. Vi har sålt dem för 5 kr stycket och pengarna har gått till skolhushållet. Det var ju för billigt, men det är ju våra egna skolpojkar som har köpt. Och till jul skall en hel del kläder delas ut till våra lärare och arbetarnas barn. Djiggi har ännu inte fått sitt. Torsten kunde inte ha så mycket saker med sig utan det kommer i lådor på en lastbil.

Thyra jag känner något alldeles särskilt bara jag tänker på Ditt kära lugna, goda hem. Jag kan inte beskriva det. – Tack för att du skriver när du får tid. Hjälp oss att be Gud om en evangelist. Alla byar väntar på evangelium – men villiga och dugliga tjänare ??

Dina vänner i Mendi genom din Elsa.

PS (16 dec.) Tack så mycket för brev till Signe och mig och för boken och korten till Signe. Hennes glädje är obeskrivlig. Mer en annan gång om Gud vill.