Om

För 70 år sedan är en blogg som sammanfattar vad Torsten och Elsa Persson skrev i sina dagböcker m.m. för 70 år sedan. Den börjar i januari 2015 – alltså januari 1945 för Torsten och Elsa.

Jag som har hand om bloggen heter Paul Persson och Torsten och Elsa var mina föräldrar. Jag har tillgång till deras dagböcker, brev och artiklar de skrev. Jag tycker inte de ska ligga i en låda hemma hos mig utan komma fler till del. Därför sammanfattar jag och delar med mig i en eller två  inlägg per vecka. 1945 är ett spännande och innehållsrikt år för dem när de reser till Etiopien (Abessinien som det fortfarande i bland kallades) medan andra världskriget ännu inte var över. När de kommer fram möts de av mycket nytt, i en för dem ny värld och när de där försöker hitta språk och sina roller. Hela året kännetecknas av ovisshet.

Även 1946 blev ett spännande år. I dagboken och ett antal artiklar berättar de främst om några resor de, speciellt pappa, fick göra. Även under detta år kompletteras informationen i dagboken av information de delar med sig av i brev till deras anhöriga, i Skoghus i Allerum, Skåne och Blidsäter i Björsäter, Östergötland, som jag också fått tillgång till.

Vi har nu också följt dem under åren 1947 och 1948. De var under dessa år i Nakamte i västra Etiopien. De har under dessa år fått sin första barn Signe men det är inte bara hon som är barnet i deras liv. De har barn och ungdomar i ett barnhem och en skola som de fått starta. Nu när 1949 börjar är mamma Elsa gravid och de väntar sitt andra barn. Eva föds den 27 juni 1949 i Addis Abeba medan pappa Torsten var i Nakamte och det dröjde flera dagar innan han fick reda på det.  Detta är också deras sista år under deras första period i Etiopien.

Nu har det gått fem år sedan jag började följa mina föräldrar för 70 år sedan. Det återstår bara att följa dem några månader innan de är tillbaka i Sverige i slutet av april 1950. Ganska prick fem år efter att de kom till Etiopien 1945 som nya oerfarna missionärer.

Vi har genom denna blogg fått följa dem under dessa år 1945-49 då de lärt sig språk, kultur och mycket annat. De kallar sig nu (den 1 april 1950) ”de som varit här länge och är trötta”.

Fortsättning ?? Vi får se. Det blir i alla fall en paus under perioden april 2020 – mars 2021. Under 26 april 1950 – 23 mars 1951, när de är i Sverige, skriver de nämligen inte dagbok.

Nu är bloggen igång igen och vi följer Elsa och Torsten och deras döttrar Signe och Eva till Mendi i västra Etiopien där de skulle vara nästan två av deras fem åren på andra perioden i Etiopien.

6 tankar på “Om”

 1. Hej, trevlig läsning, jag hoppas på uppdatering. Har själv anknytning till både Östergötland o Skåne. Pappa är från Björsäter o min mans familj från Skåne, med viss anknytning till Allerum m omnejd. Har för övrigt köpt etiopisk krydda av Torsten på julmarknad i Höganäs. mvh //Lena

  Gilla

  • Hej Lena.
   Trevligt att höra av dig. Kul att du hittat min blogg och festligt med sammanträffandena. Jag kommer ihåg att pappa ”alltid” ville vara med på Rydsmarknad i Höganäs. Något år var jag med honom. Och du heter Eskilsson dess utom. Om ett par inlägg kommer du läsa om namnet Eskil. Min morfar hette så.
   Du vet väl att du kan ”prenumerera på inläggen – då kommer ett sms-meddelande när det är aktuellt med nytt inlägg. Låt oss ha kontakt. Jag finns i Göteborg om du har vägarna förbi.
   Paul

   Gilla

 2. Hej Paul, vi är faktiskt släkt. Din mamma Elsa var min farfar Carls syster. Tack för inbjudan, jag bevakar gärna dina inlägg. Din blogg är ett fint sätt att dela med sig av historia i allmänhet och släkthistoria i synnerhet. Har du gått någon kurs i hur man använder just WordPress, för att bygga upp en bra struktur på det? mvh //Lena

  Gilla

 3. Tack för din förklaring. Jag såg alltid upp till din farfar. Vems dotter är du? Nej, jag har inte gått någon kurs. Jag råkade bara känna några som använde WordPress och så lovade min son att hjälpa mig igång. Sedan rullar det på eftersom jag har så pass mycket material att använda. Det blir ett par veckor i år där jag har lite mindre material för att inte nämna året (runt 1950) då mina föräldrar var i Sverige och bodde i Björntorp i Björsäter. Då skrev de varken dagbok eller brev till Björsäter och Skoghus naturligtvis. Vet du var Skoghus ligger? Paul

  Gilla

 4. Hej, Lars är min pappa, han gick bort för några år sen nu. Vi körde faktiskt förbi Skoghus idag, på väg från Ingelsträde, där vi har ett ”ställe”, dvs en liten gård. Min svärmor var vän med ”Astrid i Skoghus” på den tid det begav sig, så namnet är i sig välbekant, även om jag aldrig varit där själv.

  Gilla

 5. Trevligt med denna kontakt. Tyvärr har jag inte så mycket kontakt med kusinerna från Björsäter – lite med Håkan i Nyhult. Din farbror Per har jag också haft lite kontakt med anledning av denna blogg. Astrid i Skoghus vet jag inte vem det är?? Ev. är det någon i ”Stora Skoghus”. Mina farfars ställe var nog lilla Skoghus.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s