12 sept: Ato Wolde Mariam talade idag vid gudstjänsten i kyrkan. Han har nu återtagit sin gamla tjänst på sjukhuset då Ruth tagit vid där. Årstiden går nu tydligt mot hettiden. Brevskrivning.

Vilka brev som pappa skrev vet jag inte. Jag har inget från denna dag. Däremot så avslutar mamma bl.a. brevet hon började skriva den 4 sept om bland annat det lilla sjuka barnet/”motja”. Jag fortsätter citera ur det:

För att fortsätta tala om den lilla, så är hon mycket bättre nu efter 14 dars vistelse här. Ruth P. sa just nu, att hon tycker nog att det var synd om mig först, för hon trodde nog inte mycket på att barnet kunde repa sig. Men nu är vi glada och tackar Gud för den uppmuntran.

Igår var det nyårsdag här och idag när det är söndag är de ju också fest. Vi beslöt att inte ha söndagsskola utan barnen skulle få vara fria och gå till vänner och bekanta i em. Så fick jag en stund att skriva brev. Det behövde bli en lång stund, för jag har många brev jag vill skriva. Signe och Mekonnen leker i sängkammaren, barnflickan fick också ledigt. Hon sa visserligen att hon kunde stanna om jag ville det, men jag tyckte att hon som de andra skulle få gå. Hon är den finaste och raraste flicka man kan tänka sig, vår kära Giggi.

Sedan jag började brevet har vi fått brev från Farmor, Mormor och morbror Carl. Angående röstsedlarna så är jag ledsen att behöva säga att vi inte kan använda dem. Det är ingen liten sak att resa till Addis och nu har Torsten nyss varit där. Så hade tant i Skoghus några frågor. Det var hur många barn vi har i barnhemmet och skolan. Det är nästan svårt att räkna. En del är ganska vuxna, en pojke och en flicka har bara ett ben och är därför här. De är annars för stora som barnhemsbarn. Hon bakar brödet till hela hushållet, och han stickar och skall hos en man som syr kläder få lära sig det, om nu hans ena ben kan orka trampa en maskin. En annan av pojkarna har fått lära sig snickeri så han har från förra månaden börjat få lite lön och skall kläda sig själv och betala för sin mat. En av de stora flickorna har vi tagit som tjänare så hon har också börjat få lön. Med dessa är de 30 st. Skolan är ju ännu stängd på grund av regnen, men om 14 dar hoppas vi kunna öppna. Före regntiden var det nog ett 20 tal barn som kom utifrån, och så de flesta av våra. Nu blir det nog fler för vi har lovat pojkar att få börja också, beroende på att flera av våra pojkar skall börja, och då tycker vi inte att vi vill sända dem till regeringens skolan utan låta dem få gå här.