Vi får med hjälp av brev till missionsledningen som publicerades i Budbäraren, reda på förhållandet i pappas arbete:

Under rubriken Etiopiens besökstid citeras från pappas brev där han i detalj berättat om resan i söder och avslutar så här (MTBB 1953:256):

Våra norska vänner på fältet där nere ber ivrigt om att vi må gå samman för att om möjligt få fram mera litteratur. – Intrycket från besökt där i söder blev mycket starkt. Och nu står vi här i Addis Abeba för att söka göra något för detta arbete. Må Gud styrka! Tack för förbön!

I artikeln finns också följande information som ger oss en inblick i den ekumeniska situation pappa stod i:

Så vill jag också skynda att tala om, att vännerna Matsson här i Addis (Finsk pingstmission) nu verkligen fått tillstånd att trycka bibeldelar på två språk. Alltså kan vi nu få något för våra många kristna i Wollega då vi snart nog kan sälja böcker, där de kan finna ord, som de förstår. I övermorgon ska vi sammanträffa med Matsson för att komma överens om vilka bibeldelar som ska väljas. Sedan kommer dessa böcker att tryckas på Evangeliipress i Örebro. Papper har han fått från Finland. Vi ska stå för tryckkostnaderna m. m. Till allt behövs det medel.

Jag är tveksam till att tryckningen av dessa tvåspråkiga evangeliedelar blev av. Hör inget mer om det nämligen.1956 begär de att få tillstånd att få trycka sådana evangeliedelar på två språk igen. För övrigt händer följande, enligt dagboken, under denna vecka för 70 år sedan:

17 mars: Från Indien kom igår vännerna Edith, Maja Johansson och Maria Ruthqvist. Maja bor hos oss.

18 mars: Stor efterfråga på böcker på torget- det är dagens största upplevelse.

19 mars: Idag har jag sålt många böcker också. Veckans bönemöte var idag hos norrmännen.

24 mars: Just nu har många saker särskilt medicin avsänts till Lakamte. Indienvännerna följde med.

Detta är en av chaufförerna pappa kom att använda ofta för leveranserna till väster. Sinior Lombardo.

Nu i slutet av mars och början av april 2023 är jag i Addis Abeba. Jag kommer inte följa med någon lastbil till Naqamte men jag är i Etiopien för att arbeta och samordna det som har med Naqamte och med bl a min andra blogg Naqamte 100 years ago att göra. Tillsammans med en arbetsgrupp från Naqamte ska vi göra vissa förberedelser inför Naqamte EECMY församlingens 100 års jubileum som ska firas i december 2023. Jag är i Addis Abeba två veckor mellan 21 mars och 5 april.

Nästa inlägg här kommer när jag är tillbaka från resan i april. Eventuellt har jag då lyckats få lite mer information om något som hör ihop med nästa inlägg.

Annons