I ett brev som ska komma fram till pappas föräldrar skriver han den 8 januari bl a så här:

Vi har ju kommit till Addis Abeba och då tycker vi, att vi har så nära till Sverige. De långa avstånden till Gallaland är liksom bakom oss. Här har vi redan fått mycket arbete, men vi kanske likväl väntar att det ska bli mera med direkt arbete för bokspridningen längre fram. Men då vi nu räknat boklagret finner vi att det är slutsålt av flera sorters böcker. Det gör att vi inte har så mycket att sälja för närvarande. Vi måste försöka trycka om flera böcker. Jag har just i det ärendet varit hos några amerikanska missionärer för att tala om att trycka tillsammans med dem.

Just nu i eftermiddag håller vi på att underhandla med två chaufförer, den ene är italienare och den andre armenier, om att sända missionens gods med dem till Lakamte, Nedjo och Mendi. Vi har ju ingen lastbil som tillhör missionen, därför får vi anlita andra då vi har att sända saker inåt landet. Det är inte lite arbete med allt detta. Det arbetet har sedan vi kommit upp hit lagts på oss. Må vi kunna uträtta alla de tingen väl och till belåtenhet för alla. Våra kamrater inne i landet måste sända listor på saker och ting de önskar sig och som behövs för arbetet, så får vi köpa upp det och ordna med transporten.

Före middagen var Elsa och jag med våra flickor till sjukhuset och frågade om råd hos en svensk ögonläkare för Eva som tittar lite snett med ena ögat. han tyckte vi kom i rätt tid, nu finns det gott hopp att det enkelt ska kunna ges hjälp. Eva var så duktig där hos doktorn. Efter två dagar ska vi gå till läkaren igen. Under tiden ska vi ge Eva några droppar. Och så skulle hon behöva solglasögon och därför har vi köpt ett par sådana idag. Det var högtidligt för henne att få ha dem på.

På samma gång passade vi på att fråga lite på en annan avdelning för båda våra flickor då det gäller deras matlust. Den har varit lite dålig på sistone. Kanske särskilt efter vår ankomst hit. Det är ju ett stort ombyte för flickorna. Den doktorn misstänkte att de möjligen hade någon slags mask i magen. Mask är ju otroligt vanligt i detta land. Därför vore det inte alls underligt om de fått sådant. Därför har Elsa i eftermiddag varit tillbaka till sjukhuset med avföringsprov.

Vidare får vi reda på att de inte fått besked av Stiftelsen om de kan bygga om köket. Det kanske är jobbigt att gå och vänta på det beskedet. Vad avföringsproven gav för besked får vi inte reda på. Men det är något på gång för kommande veckor men det sparar vi på till dess.

Nu har bilderna på denna bloggs framsida ändrats till bilder från tomten de flyttat in på. Tomten för Mekan Yesus kyrkans moderkyrka i Addis Abeba. Huset de flyttat in till låg till vänster innanför grinden för er som känner till tomten. Det var först byggt som prästbostad och är nu rivet sedan många år.

Vidare så kan jag informera att den nya bloggen Naqamte 100 years ago nu är i gång: http://naqamte.wordpress.com

Annons