Den ”nya” skolan är igång. Församlingens icke läskunniga har fått chansen att lära sig läsa. Ett sjuttital kom och de blev uppdelade i sex klasser. Ato Matteus har de äldste, som tydligen inte kan lära sig läsa, i en egen grupp i kyrkan där de tydligen får mer bibelundervisning. De andra får jobba med sitt ha, ho, hi. Till och med jag har en ”fidelklass” skriver pappa om i dagboken (15/9)

Vidare ord för ord ur dagboken:

16 sept. En stor boaorm fick idag släppa livet till här på vårt område. Men det gick sex skott åt innan vi fick död på den. Men så var den också bortår 5 m. lång.

21 sept. Besök i Kiltokarra. Vi, ato Baisa, Teserra och jag for iväg med bilen redan på lördag eftermiddag. Mitt tält restes inne i kyrkan, som nu blivit så färdig att den även är chickat (putsad med lera och halm). Till söndagens möte hörde även dop (10 personer) och medlems invigning av 25 personer.

I ett annat personligt brev till en väninna skrivet vid denna tid berättar mamma att de hade tänkt att mamma skulle ha varit med till Kiltokarra men att hon inte orkade dels p g a trötthet men också p g a en envis förkylning. Det kanske fanns fler orsaker. Om de skulle ”tälta i kyrkan” gemensamt hade det kanske också varit svårt att lämna flickorna över natten. Eller skulle de också ha varit med och tältat? Ja, det är tydligt att de inte fått någon ledighet och semester under det dryga året i Mendi.

23 sept. En vanlig tisdag med läsning i skolan m.m.

Det är ”Fidel klasserna” som engagerar honom. Den vanliga skolan ska också snart komma igång. Det är därför det dröjer igen ett par veckor innan dagboken används.