Den 9 maj 1952 skrev mamma till släkten i Sverige och då brukar det ju bli lite andra saker hon tar upp. Denna gång skrev hon bl a om ett rökeri i Mendi

Våra kära där hemma!

I morron skall vi skicka iväg en postman så vi kan komma iordning med postgången igen. Därför vill jag skriva några rader hem fast det är lite underligt att skriva igen. Vi har inte fått brev på snart fem veckor. Men vi hoppas att det kommer många på en gång sedan.

Hoppas att Ni alla är krya, det är vi här – ett stort tacksägelse ämne.

Nu är skolan igång igen efter påsklovet, och veckorna ilar iväg. Vi tänker mycket på den vackra våren hemma i Sverige. I farmors och andras trädgårdar är det väl vackert med blommor nu. Idag såg jag ett par små gula blommor här ute i gräset, och en av lärarna sa att det finns flera olika sorter ute på ängen. Men det är så långt och tröttsamt att gå dit. Och våran bil den går inte för nöjesåkning. Det räcker inte bensinen till och inte har chauffören tid till det heller.

Jag vet inte hur många gånger jag blivit avbruten i den här brevskrivningen. Alla kommer och frågar: Vad skall jag göra och hur skall jag göra? Än är det ett och än ett annat. T.ex. så kom sjukvårdaren och hade skrivit ett sådant här aerogram till Lydia. När vi då talade om att han måste sätta på frimärken för 25 cent fick det vara. Det kostar ju inget att skicka brev härifrån till Lakamte med brevbäraren, så då var det inte lätt att begripa att det behövde kosta något till Sverige.

Våra flickor är så duktiga. Eva fyller ju snart 3 år. Om ni någon gång ville skicka ett vykort av något slag till Signe och Eva så skulle de bli så glada. De har inte så många saker att intressera sig för här. Postmannens kommande är en av de stora händelserna även för dem.

En sak till måste jag berätta om. Torsten har satt upp rökeri, han har rökt gazellkött och vildsvins kött. Bränslet har varit mimosakvistar. Vi tyckte det var det som liknade enris mest. Det har gått bra och är gott.

Nu hinner jag inte mer, utan Ni får alla våra innerligaste hälsningar. Tillgivne Elsa