Så här skrev pappa i dagboken:

30 mars: Nordsjön bjöd på skönt väder.

31 mars: Vi har fortfarande vackert väder, men mot kvällen ökade vinden. Vid Douver ingången till Engelska kanalen, som vi passerade kl. 6 em. blåste det friskt.

1 april: Kanalen var inte trevlig för mig. Jag fick hålla mig i säng åtskilligt.

2 april: Denna dag har varit svår för oss. Alla utom vår lilla Eva var rätt sjuka. Vi höll oss i sängen hela dagen.

Om denna dag skrev mamma till Thyra Johansson så här:

På Biscaya rullade det lite för mycket för oss landkrabbor, så vi föredrog att stanna i sängarna en dag. Det var så rörande med lilla Eva, hon var inte sjuk, hon åt så mycket som jag orkade ösa i henne. Men hon kunde ju inte vara uppe ensam, utan hon låg så snällt bredvid mig. Vi ligger i undersängen, så ibland kravlade hon sig ur sängen och gick och styrde lite i hytten. Hon är så rar och duktig, hon har också lärt sig flera ord och pratar en hel del. Om hon är olydig så ser hon att jag blir ledsen, då kommer hon genast till min famn och säger: ”lilla, lilla mamma”.

Tillbaka till dagboken:

3 april: Vi är uppe igen – härligt. Visst rullar det mycket idag också. Men det är endast dyningarna efter gårdagens vind. Nu i kväll är vi så långt att vi ser Spaniens kust i kvällens glans. Om en stund går vi ur Biscaya-bukten och in i Atlanten. Det är vårligt väder här nere.

4 april: Här passar det inte att ha vinterkläderna på längre. Det är varmt och skönt. Vi ser i kvällssolen Lissabon på vänster sida.

Denna bild från båten hittar jag i BUDBÄRAREN. Tydligen är det kaptenen som står i bakgrunden.