Nu fortsätter som sagt bloggen: För 70 år sedan – Utdrag och sammanfattning av Torsten och Elsa Perssons dagbok. Nu tror jag att det blir mer kopiering. Detta är ju ett sätt att få dagboken renskriven och att ha den nedskriven i Word.. Ni kommer med andra ord att få dagbokstexten i princip i sin helhet. Det passar också bra nu eftersom det är lite mindre skrivet i dagboken än tidigare år. Håll till godo:

24 mars: Det är påskafton och tid att ta farväl av våra anhöriga i Björsäter. Erik Nilsson kom med sin bil. Där lastade vi in våra saker och efter farvältagande bar det iväg mot Stockholm.

25 mars: Vid Loudden ute vid Stockholms Frihamn låg Mosna, den båt vi skall gå med. Några vänner vinkade farväl och kl.13 lämnade båten hamnen.

26 mars: Redan tidigt på morron var vi framme i Slite hamn på Gotland. Våra missionsvänner på ön fick reda på vår ankomst och hämtade oss vid båten. Med bil for vi till Stånga där vi fick vara med på ett större möte.

27 mars: Innan båten avgick hann vi posta brev och ringa hem. Kl. 12.30 lá båten ut igen.

Från båten skrev mamma ett brev till ”Älskade Thyra vän” som vi ska återkomma till men redan nu något, om avskedet och vilka som reser med dem:

Du måste få en liten hälsning från vår resa. Vi känner så starkt att Du är med oss Du trofaste vän. Och det ger sån trygghet att veta att Du och andra våra vänner nämner oss inför all nåds Gud Tack! Vi steg ombord i Stockholm på påskdagen. Jag pratade vid Mor i telefon från Stockholm på påsk morgonen, då sá hon förstås att det var så tomt. Men hon kunde inte sätta sig in i att det var avsked för alltid sá hon. Och det behöver det ju inte vara. Jag är så tacksam att Mor var så pass kry sista tiden. Det gjorde det ju så mycket lättare att lämna henne än om hon varit väldigt klen. Brita Samuelsson (senare gift Nilsson) kom inte med oss, det vet Du ju. Jag har inte kunnat övervinna den besvikelsen. Hon kunde så väl fått plats i Anna Gretas (Stjärne) hytt. Hon är ensam och vi är fyra, och hytterna är ungefär lika stora. Nu ska jag nog gå till vila, barnen sover så gott. Torsten hälsar och alla vänner. Gud med oss kära Thyra. Stor kram från Din Elsa-vän.

Dessa två bilder får representera det som detta inlägg handlar om.

  1. När de går ombord. Näst längst upp ser vi Erik Nilsson (chauffören).
  2. Mormor Jenny och Eva.