Dagboken 20 april 1950:

Tidigt på morronen lämnande vi Costermansville. Svenskarna var samlade nere vid flygplatsen. T.o.m. missionär Aron Andersson hade infunnit sig. Vi tog farväl och var efter några minuter uppe i luften och såg nu platsen från luften. Den tedde sig ännu vackrare.

Första landningsplatsen var Entebbe. Då hade vi gått raka fågelvägen från Coster. Först passerade vi sjöarna intill Kivu, sedan de höga bergen på vänster sida. Strax före det vi landade i Entebbe mötte vi den stora Victoriasjön. Ett mörkt moln gjorde att vi stannade en mycket kort stund på detta flygfält. Därefter bar det iväg med Juba i Sudan som mål. Och i och med det var vi inne i varmare trakter. Det var nästan olidligt på flygplatsen i Juba. Vi drack en svalkande dryck och fingo våra pass stämplade.

Förarna hade inte svårt att finna vägen uppåt till Khartoum. Det var helt enkelt att följa Nilen. På ett ställe såg vi fyra elefanter under oss.

Då solen gick ner mot väster var vi framme i Khartum. Då hade vi sett hur Vita och Blå Nilen nått varandra. I dessa heta trakter hade vi endast omkring +15 grader på 2500 meters höjd. Nere i öknen var det säkert hemskt varmt.

På Grand Hotel tog vi in. Vi har inte tidigare bott så fint. Det var rena lyxen. Människor från många delar av jordens hörn mötte samman här. Men  värmen var tryckande, trots de stora fläktarna i taket lyckades vi inte hålla den kvalmiga luften borta. På rummen serverades dricksvatten i termosflaskor. Barnen hade svårt att sova lugnt.

21 april:

Den tidiga morgontimmen förde en viss svalka med sig. Vi åt lite frukost i stora matsalen och sedan åkte vi i buss ut till flygfältet.

Det förelåg en ganska tröttsam flygning. Allt från Khartum till Cairo är öknar och åter öknar. Resan gick dock bra. Strax efter kl. 1 var vi lyckligt framme i Egypten. Vi fördes till Hileopolis House Hotel Liv , rörelse och väsen från gatorna är detsamma.

22 april:

En hel dag i Cairo är tillända. Vi har besökt själva Cairo och de platser, som vi känner från vårt förra besök här för fem år sedan. Det är varmt här.