Mamma skrev ett brev till ”lilla Mamma”. Ytterligare ett brev som till stor del handlar om den kommande resan. Här kommer dock mammas oro lite fram:

Nu undrar vi hur det skall bli att flyga så länge. Hoppas att båda barnen och vi får vara friska och att det inte blir för svårt att få passande mat till lilla Eva. Men som väl är har hon blivit så duktig att äta nu och vill ha nästan allt hon ser.

Vi har haft det så bra och så vilsamt här hos Eknors. Det har varit riktig semester. Vi kan inte vara nog tacksamma mot dem för detta.

Signe hon står här bredvid och tigger att hon vill åka till ”Ferge” nu. Hon är hungrig, och då blir hon grinig. Nu är det nog bäst att gå och ge henne mat så hon blir på bättre humör.

Hjärtliga hälsningar till alla. Hoppas inte gäddorna tar slut innan vi kommer hem. Mors tillgivna Elsa.

Ur dagboken:

15 april: I god tid kom planet till Addis från Cairo. Så ska det bli vår tur att resa. Just samtidigt som planet kom in uppenbarade sig även Per och Gustav, som kom från Wollega. Det blev alltså dubbel glädje. Med planet kom Karin och Johan Nilsson. Underbart att få träffas. – Vi hade en god kväll på Entotto i vänners krets.

16 april: Klockan 6.30 var vi ute vid flygfältet. Att tulla sakerna gick enastående bra. Likaså att fylla vederbörliga blanketter av olika slag. Många av våra vänner var nere för att säga farväl. Bland dem var också Aster och Gebre Medhen. Och det sista vi såg av henne var, att hon med båda händerna vinkade oss tillbaka. Ja de kära vännerna.

Och efter någon minuter var vi uppe i luften på väg bort från Etiopien. Det tog oss omkring två timmar innan vi nådde gränsen till Kenya. Landskapet blev allt mera ödsligt för att på andra sidan övergå till öken. Under oss såg vi den ena flocken av vilda djur efter den andra. De var stiliga att se. Så småningom närmade vi oss bergen efter det vi passerat ekvatorn. Där ökade bebyggelsen betydligt och landskapet fick en mycket vacker skepnad från luften.

I Nairobi landade vi kl. 12 på dagen. Landningen gick bra. Vi fick vår plats anvisad på Easter African Airline. Här bor vi nu och har det bra.

Sedan har vi hunnit besöka det fridlysta djurområdet utanför staden. Därför är vi belåtna med vårt besök i Nairobi och vår första flygdag mot Sverige.

Gud välsigne den långa resan alltfort.