I dagboken den 1 februari står det så här:

En man från fängelset kom. Han hade suttit där i två år. Nu var han frikänd. Han sade sig ha kommit på andra, bättre tankar än han hade förut. Nu ville han leva i ljuset. Under sin tid på fängelset hade även han fått några av de böcker vi vid olika tillfällen sänt dit. Dem hade han läst och hade dem ännu i förvar.

Men så ville han nu ha en bibel eller Davids Psalmer. En sådan bok ville jag dock inte ge ut gratis. Jag lovade att sälja den till halva priset. Han fick också erbjudande att arbeta några dagar här och så skulle hans arbete få räknas som betalning. Dessa två förslag intresserade honom inte mycket. Han skulle återkomma två dagar senare. Två dagar har gått. Mannen kom men inte skulle han kunna arbeta. Han hade varit skrivare.  Inte kunde han hålla i en spade. Men han skulle sända en pojke att arbeta i sitt ställe. Även en f.d. fånge är stor.

Jag tycker denna händelse är en god sammanfattning av mina föräldrars första fem år i Etiopien där distribution av kristen litteratur blev mycket viktigt. Den återspeglar också deras ambition att mottagarna skulle köpa litteraturen och inte bara få den. Men så var de beredda att finna okonventionella lösningar, men det stämde inte alltid med kulturen.

2 februari:

Med posten kom besked om att vi ska få resa hem i mitten av april. Av den anledningen bad Gustav oss att vi borde infinna oss i Addis omkring den 20 mars. Breven från Sverige talade också om att Stiftelsen hade tänkt be oss stanna ännu ett år. Det blev dock ändrat. – För det är vi mycket glada. Vi är liksom inställda på att resa nu.

Det kanske är dags för avbrott och vila från uppgifterna i Nakamte. Jag tycker det kommer fram i dagboken de kommande veckorna och redan den 4 februari:

Barnen frestar oss hårt. Inte gör de som vi säger. Stötarna är hårda.

5 februari

Det är söndag. Utöver det vanliga hade vi också nattvardsgång. Troligtvis är det den sista för oss under denna period.

Pappa predikade vid denna nattvardsgudstjänst över texten i Johannes evangelium 17:24.  Han hade följande punkter i sin predikan: Vägen, Livet och Färdkosten. Så här ser manuset på amhariska ut – en utav de tre handskrivna sidorna.

EPSON MFP image