30 april: Tiden här i ”semesterdalen” har vi mest använt till brevskrivning.

Det kan man använda sina få semesterdagar till. Vissa brev blev till och med skickade hem innan ”lägret” var slut. Ett av breven är det jag redan citerat ur. Men här kommer lite mer ur brevet.:

Nu har vi just förbindelse med de våra i Lakamte. Därför får detta brev gå med. Det bäres alltså först över stigarna för att sedan gå med den indiske köpmannens bilar till Addis.

Men innan de avslutar brevet så här har de också berättat om detta tragiska. Jag citerar både ur brevet och dagboken:

Tidigt idag fick vi besök av de flesta av våra pojkar, rättaren och evangelisten. Anledningen var att för oss berätta att Emero dött i natt. Emero har sedan september månad förra året varit vår lärare i Lakamte. (Se 18:37b och 19:10) Han var äldste sonen och en pojke som gått ut regeringens skola och kunde engelska riktigt bra. Han har undervisat timmar och så har han erhållit undervisning också. – Nog minns vi nu den dag då han för sin lön köpte en helbibel. Det var en glädjedag för honom. Vid jultiden deltog han i vår konfirmationsläsning. Han var oss icke till sorg utan glädje. Han har länge varit klen och för något mer än en månad sedan måste han sluta i skolan och blev då inlagd på sjukhuset och efter en tid var doktorn klar på att det var lungsot, som han hade. Det var med andra ord ingenting att göra för honom. Det finns inte ett enda sanatorium i detta land. Han var kanske 17 år vid sin död. I hans hem har det hållits predikningar en gång i månaden. Det är oftast Gamada som gått dit. 

Pappa bryter inte semestern och följer med till begravningen vilket pojkarna som kom med budet gjorde. Och jag vet inte om och när han var på sorgehus under veckan. Det står inget om det i dagboken men följande skriver han om veckan efter semestern:

1 maj: Lägersöndagen är inne och med den avslutningen av lägret. Alla barnen med ledare från missionen kom till oss. Vi lekte, kokade te och läste Guds ord. – Därefter startade vi återfärden.

EPSON MFP image

EPSON MFP image

2 maj: Skolan är åter igång. Berhano fick idag sin tillrättavisning.

3 maj: På middagen idag kom en inbjudan från biskopen. Vi tackade och gick till honom kl. 5 ikväll. Han tog på nytt emot oss vänligt. Och uttalade sin önskan om ett gott samarbete. Hur göra för att få mera andlig vård på sjukhuset?

5 maj: Denna dag är en stor nationell dag. För nio år sedan återvände kejsaren till Addis Abeba. – Dagen till ära firades det även i år härinne i Lakamte.