Det blir vardag med vardagens problem, men också en ovanlig vecka, i Nakamte. Om denna vecka finns en detaljerad beskrivning både i dagboken och i ett långt brev. Här citerar jag först ur dagboken:

25 april: Våra barn hade även idag fritt. Men två kom tillbaka så som de inte borde. De hade druckit. Det var Olkaba och Temesgen. – Sorg!

26 april: Elsa och jag gör oss redo att gå ut i tält några dagar. Karavanen är färdig. Elsa rider på mulan och Signe vill helst också rida. Jag går till fots. Alla pojkar och månadstjänare är med som bärare. Vi går över Jatofloden och mot Tinfa. På Ferdesas marker slår vi läger. Pojkarna får återvända för att bära takhalm. Karlarna hjälpte oss att resa tälten. Utöver vårt eget har vi också det lilla med. I det får Djiggi och Ganami bo.

Om hur det gick till att de begav sig i naturen och att just de här flickorna var med och tältade skrev pappa om i ett brev från Tinfa:

Påskhelgen  var just över och vi hade sex dagar kvar innan vi på nytt öppnar skolan. Varför då inte tá lite vila. I fjol kunde vi resa till Ambo för en tids vila. Det går inte i år. Claesons är inte där utan hemma i Sverige. Därför packade vi ihop lite av de saker som vi kunde behöva. Det var Djiggi, vår barnflicka och så Ganami, som fick följa med oss. Ganami tog det helt enkelt för givet att hon skulle följa med oss. Hon är ju också som vår egen flicka. Hon sköter om vårt kök här ute i vildmarken. Så gott som all mat får vi hit buret två gånger om dagen från vårt eget hus hemma i Lakamte. Det är nattvakten och våra barn som får bära maten. Men Ganami värmer upp maten och får stå för disken. Och nu må ni tro att hon är hurtig och klarar av det hela fint. Djiggi sköter om vår Signe. Och någon bättre finns inte i Afrika för den uppgiften.  Det ser allt trevligt ut då dessa två flickor och Signe går ner till floden för att hämta vatten. Ja här ute får Signe bada i sin balja utanför tältet. Och sol får hon tillräckligt.

Våra barn är mycket intresserade av att få gå hit med mat eller att hälsa på oss. Så skriver vi brev till Stefanssons och talar om vad vi vill ha. Och nu väntar vi så på post. Ska det komma brev från Sverige idag? Det skulle vara roligt. Det är postdag.

Tillbaka till dagboken:

27 april: Vi har det fint i vår ”semesterdal”. Den är omgiven av lummiga träd. Det behövs tre man för att kunna famna runt om det största. Floden rinner nedanför. I dalen har vi fin grön gräsmatta. Och tälten är resta under ett skuggrikt träd. Zetenj är vår vakt. Han ordnar varje kväll sitt läger utanför vår tält öppning.

29 april: Vi har trevligt läger här i gröna dalen i Tinfa. Lägrets alla sex deltagare, med Signe inberäknat, äro belåtna. varje kväll har vi ett finare lägerbål. Torr ved saknas inte. I det goda skenet från elden blir hela lägret upplyst. Det är Djiggi som är lägrets präst. Hon läser högt ur bibeln vid elden. Djiggi har läst i följd från Johannes evangeliet. Men i kväll läste hon från Romarebrevets 13 kapitel. Det handlade om att vandra som ljusets barn.

Det var under dessa semesterdagar som denna bild på Ganami togs. Bilden blev t.o.m. ett vykort som såldes i Sverige.

Ganami