Ur dagboken och brev han skrev i Addis har vi följande information om dagarna där:

13 mars: Just vid gudstjänsttid nådde jag fram till Entotto. De kära vännerna här blev rätt överraskade av mitt besök. Jag fick bl.a. var med på barndop hos Eknors.

14 mars: Från början lyckades det bra med medicin uppköpen.  Det vi beställde på morronen har vi nu på kvällen här på Entotto. Det var Guds hjälp vi erfor. Andra uppköp är också i huvudsak klara.

15 mars: Nu är det allt lastat på Abdullabis bil och går till Lakamte. Vid besök hos tandläkaren fick jag det rådet att stanna ännu någon dag för att få en tand lagad.

Jag vände mig till svensk-etiopiska kompaniet för att få lite besked om de svenska båtarnas turer till Sverige. Och med detta mitt besök där har jag nu en beställd hytt på en sådan båt för resa i febr. – mars 1950.

Hur det blir med denna bokning får vi se om ett år när det blir dags för dem att resa till Sverige.

16 mars: Tanden är lagad men jag måste vänta ytterligare en dag eftersom jag ska medfölja norrmänen i deras bil. Kvällen hos Frides av god behållning.

Om dessa uppgifter skriver han i breven så här. Först om norrmännen:

Två av de nya norska missionärerna vill se Lakamte.  De ska också hämta Lende. Den missionen ska ha sin årskonferens nu om några dagar. Det är med en sådan där liten Jeep, som vi också har, som de ska bila in med. Vi ämnar att starta sent imorron kväll. Så tänker vi åka hela natten. De har inte förut varit inne där, därför är de tacksamma för att jag följer med som vägvisare åt dem.

Jag var i går kväll bjuden på middag till dr. Fride Hylander. Det var mycket trevligt. Han har samlat så oöndligt många etiopiska saker och växter. På lediga stunder håller han på med att snickra och måla tavlor. Vi i missionen har stor nytta av att han är härute. Han hjälper oss på allt sätt. Hans inflytande i Hälsoministeriet är inte ringa. Det har kommit ut minst två nya etiopienböcker i Sverige. En skulle jag särskilt vilja rekommendera. Den är utkommen på Nordstedts förlag och är skriven av Erik Lejionhuvud. Den är saklig och bra. Fride läste en del ur den igår. Så skulle Ni hemma vilja läsa något om detta land, så finns det möjlighet till det. A.B. Svensson på Bibeltrogna Vänners förlag har också en ny bok om Etiopien. Men den är lik hans övriga böcker och inte tillförlitlig i en del stycken.

Tillbaka till dagboken:

17 mars: Jag är nu färdig att återvända. Alla uppköp har gott bra. Jag har erfarit Guds hjälp.

18 mars: Vi har använt hela natten för resan in till Lakamte. Den har gått bra. Det är roligt att vara hemma igen.