Ur dagboken:

6 nov: En lördagskväll är mycket efterlängtad. Det arma barn, som vi för 9 veckor sedan tog emot, kunde idag återvända till hemmet frisk. Vi murar upp två bassänger vid källan.

7 nov: För mig och Gamada gällde det att idag gå till Boke med Guds ord. Grasmatch Amosas hydda blev alldeles fullsatt. Vi hade en god stund. Söndagsskolans elevers antal var idag 96. Ato Fejsa talade idag om medlemsintagning i församlingen.

8 nov: Ruth och Karins hund,  Sickan, som en tid varit sjuk, fick idag tydliga utbrott i rabiessjukdomen. Det blev en rädsla här på gården. Men vi dödade snart hunden. Då hade den dock hunnit bita två andra hundar.

9 nov: Täkemt 30 dagar – det innebär slut av innevarande månad och avlöning.

10 nov: Vi har idag gjort vissa omflyttningar med skolklasserna. Kyrkan har vi fått taga i besittning för en klass.

Senare, den 21 nov., skrev pappa ett långt och innehållsrikt brev från Nedjo. Mer om det senare, nu citerar jag det han skriver om skolan och språket:

Vi har nu omkring 90 elever i vår skola. Fler kunde vi haft, men våra rum räcker inte till. ändå måste vi ha en av de fem klasserna i kyrkan.  Den högsta klassen är stängd nu under min tid här. Förövrigt sköter Karin och Elsa det hela. Så här dags på söndagseftermiddagen har de nog söndagsskola hemma i Lakamte. Där har barnens antal ökat till 80 eller 85. Och nu försöker både Elsa och jag att tala på amhariska. Ja, försöker. Inte är det fullständigt men likväl är ett stort steg taget. Jag har kristendom varje dag i veckan i skolan och då måste jag också hålla mig till det språket. Det är underbart att få läsa Guds ord med ungdomarna i detta land.

I artikeln i Budbäraren som pappa skrev i oktober skrev pappa bl.a. om lärarna på skolan. Förutom Karin S. och mina föräldrar undervisar Gifti Bicha, Feyisa (den blinde evangelisten) och Gamada samt tre av deras äldre ungdomarna. Tillbaka till dagboken:

Nu väntar vi mycket på den nye läkaren. Bassängerna vid källan har vi idag tagit i bruk. Sjukhusbrunnen är redan tömd. Karin tár sprutor därför att Sickan blev sjuk i rabies. En av Ruths sjukvårdare ligger svårt sjuk och sanslös efter ett slagsmål i söndags. Barnens arbete är dessa dagar att plocka majsen loss från kolvarna och att skära gräs.

11 nov: Idag fick Lakamte en ny missionsläkare. Dr. Lunde från Norge kom i sällskap med Gustav. Därför är det en stor glädjens dag. Alltsedan dr. Söderström dog har vi haft stora svårigheter med läkare. Nu verkar denne nye mycket förståndig,  därför gör vi oss stora förväntningar. Gud välsigne vår missionsläkare.

Att pappa har så stora förväntningar, även om Lunde bara skulle vara i Nakamte ett år, visar på de många utmaningar som de haft under de gångna tre åren. Om Dr. Söderströms död, nästan på dagen tre år tidigare, kan ni läsa om i: 15:44 Söderström sjuk , 15:46a Striden är slut  och 15:46b Jag var i fängelse…