25 mars. Ingen förbipasserande lastbil störde vår nattsömn. Vi vaknade strax efter soluppgången. En ny brasa gjordes upp och kaffet kokade efter en stund. Vi hann med att tvätta oss medan chauffören med sina två bilpojkar lagade en ring. Då allt var fastsurrat igen på lastflaket och Ruth satt därovanpå fortsatte vi vidare i den ljumma morgonen.

Förmiddagen använde vi för vägsträckan fram till Backo. Här gjorde vi ett uppehåll till fram mot kvällen. Den andra lastbilen med Hilma O. och Ruth L. med Karl-Erik hann upp oss här. Det var den lastbil som gått för missionens räkning ända till Nedjo. Damerna är nu på väg till Addis för att laga sina tänder. Det är Lombardo som är chaufför på den bilen. Vår chaufför är armenier och behärskar följande språk: armeniska, franska, grekiska, arabiska, turkiska och amhariska.

Enbart i Backo sålde jag böcker för 77:- shilling på dessa korta timmar. Nog var jag belåten. Hungern efter Guds ord är inte att tá fel på.

Om detta skrev pappa, elva år senare, en artikel om Backo i boken Bortom Bergen III. Det var när det var aktuellt att de skulle börja arbeta just i Backo. Han använde då minnet och samman dagboksanteckningar som vi nu läser och skrev bl.a. så här:

Med några bokpaket under armen går jag trots värmen ner mot centrum av stan. Stad enligt afrikanskt bedömningssätt. Här har de infödda affärsmännen såväl som araberna sina affärer. Snörena kommer snart av mina paket, och så är bokmarknaden i full gång. Någon gräns på efterfrågan tycks det inte finnas. Gamla, klyftiga affärsmän hinner inte ens pruta. Medan jag går tillbaka hinner jag tänka: ”Månne detta är första gången som det goda sädet sås ut av någon Guds såningsman på denna plats – i Backo?”

I dag serveras stekt fisk från Gibbifloden”, säger Elsa. Vid bordet, som just inte liknar något att ha mat på slår jag mig ner. Jag äter fisk utan potatis och sås, medan jag berättar om den strimma av ljus jag nyss har sett i den dystra och till synes så stängda vildmarken.

Man kan förstå ordvalen om man läser hela artikeln som har rubriken: RÖJNING och PLÖJNING FÖR SÅDD OCH SKÖRD. Nu tillbaka till dagboken.

Kanske den återstående dagsresan blev lite väl tröttsam för Signe. Hettan inne i bilen är väl kraftig. Efter det vi åkt förbi i Gedho ordnade vi vårt nästa nattläger. Även nu var klockan in på småtimmarna. Denna natt tillbringade vi ute i ödemarken tillsammans med våra övriga kamrater från Nedjo.

26 mars. Efter en god körning från tidig morron nådde vi Ambo vid middagstid. Vi blev väl mottagna av våra vänner Clasons. Nu har vi alltså nått vår semesterplats. Hur glada är vi väl inte över det. Våra övriga vänner fortsatte vidare till Addis. Nog var det härligt med det första badet efter den långa resan.