I dagboken skriver pappa så här den 19 februari 1948:

I dag har vi bestämt att jag ska resa till Addis för att köpa och möjligen också trycka nya amhariska böcker.

Vidare skrev han så här den 20 februari:

Jag är på väg. Vi håller stilla en stund på vägen mellan Lakamte och Sirée. Det är trångt på bussen. Ingen brådska är för handen. Övernattning i Gedå.

Om resan har han berättat lite mer i ett brev som han skrev i Addis den 27 feb. Vi kommer att återkomma också till brevet de kommande veckorna. Så här skriver han bl.a.:

Att jag skriver Addis Abeba betyder att jag för tillfället är här. Elsa och Signe är inte med. Vägen är alltför lång och besvärlig och så har vi vårt arbete som fodrar ständig tillsyn. Barnen och skolan sköter sig inte själv. – – – Och anledningen till att jag reste hit var för att det just nu finns möjligheter att köpa amhariska böcker bättre än någon gång tidigare.

För just en vecka sedan reste jag från Lakamte med den s.k. bussen. Den är en väldigt stor lastbil vars lastflak är täckt med en stor presenning. Där trängdes jag med de övriga passagerarna som väl uppgick till bortåt 40. Vi hade rätt mycket regn på vägen. Vi övernattade på en plats som heter Gedå. Där finns ett något som skulle kunna kallas för hotell. En som varit i Afrika i bortåt tre års tid vågar tá in på ett sådant ställe. Man gör det säkert inte det första året. Men jag sov gott och pulvret mot lössen höll dessa borta.

Jag vet inte om det är detta hotell han berättar om. Jag har hittat denna bild bland pappas bilder och undrat om bilden är från detta tillfälle. Det står i alla fall hotell ovanför dörren.

EPSON MFP image

Han berättar vidare så här i brevet:

På andra dagens kväll nådde vi Addis Abeba. Här tog jag in på missionen förstås och fick bo hos Sven Rubenssons.

Och i dagboken står det:

21 feb. Det tog hela dagen innan vi nådde Addis. Skönt att vara framme efter all trängsel på lastflaket. – Men det har gått bra att sälja böcker.

22 feb. En söndag i Addis. Det var roligt se vännerna igen. Församlingen här har nu anställt en man för att sköta ekonomin, affärer och att leda viss verksamhet.

Tillbaka till brevet:

Mitt huvudärende för resan hit är för uppköp av amharisa böcker. Gustav Arén skrev i brev till mig att det nu kommit in åtskilligt i bokväg. Därför samlade jag ihop allt vi hade av pengar och for omedelbart hit.

Vi återkommer senare i veckan till hur det går med uppköpen.