Även denna vecka blir det ett extra inlägg som inte handlar så mycket om det som hände för 70 år sedan, även om det finns viss koppling.

Jag har i tidigare inlägg nämnt om att Mekane Yesus kyrkan (EECMY) vid sin 20:e generalförsamling i januari 2017 skulle acceptera bildandet av kyrkans 27:e synod (stift) Se inlägg 17:4. Under det gångna månadsskiftet (mars/april) ägde det officiella grundandet av denna nya synod rum i Ambo. Jag och min fru Eva-Karin var inbjudna men kunde tyvärr inte vara med. Men om vi hade, så hade jag där kunnat säga att mina föräldrar var här i Ambo just denna helg för 70 år sedan för det sammanföll nämligen med den övernattning där, som jag skrev om i inlägg: 17:13 och 17:14a.

Då för 70 år sedan fanns ingen Evangelisk Luthers församling i denna stad och det fanns ingen på hela sträckan mellan Addis Abeba och Nakamte 330 km. På 60-talet kom en ung man från Backo till Ambo. Backo var ju den plats, 250 km väster om Addis Abeba, där mina föräldrar bodde och verkade från 1959 och framåt. Denne unge man som heter Tesemma Teshome hade varit pappas elev vid bibelskolan i Backo och sedan evangelist i Backotrakten och där fått vara med och bilda ett antal församlingar. I slutet av 60-talet kom han till Ambo för vidare akademiska studier på gymnasienivå. Denne unge man blev en av de personer som fick vara med att lägga grunden till det som med tiden blev Ambo EECMY församling.

Jag vet inte hur många församlingar som finns utefter denna sträcka nu. Det jag vet är att de 100 runt Ambo stad, 125 km. väster om Addis Abeba, nu har bildat en egen synodal administration vid namn: Central Western Shewa Synod och valt ledare m.m. Den som valts till president (”biskop”) i den nya synoden är en man som jag fick ha som elev i början av 90-talet, Teressa Fufa.

P1020381

Genom Teressa, som också varit anställd för att förbereda synod bildandet (förändringsledare), har jag fått följa denna process på nära håll och nu blivit informerad om det som hände under förra månadsskiftet. Det är roligt att få rapportera om det och att låta denna blogg inte bara handla om det som hände för 70 år sedan.

Så här såg det ut när man lade manteln på Teressas axlar vid valet:

Tsion Alemayehus foto.

Det är ju ett ekonomisk ansvarstagande att bilda en ny administrativ enhet. Man har samlat in pengar till en grundplåt för synodens verksamhet och sedan kommer dessa 100 församlingar nu inte att ge sitt bidrag till den tidigare synoden, Central Ethiopia Synod, utan ta ansvar för den nya synoden och de som nu anställs i olika funktioner i denna enhet. Även den tidigare synoden, ”modersynoden”, kommer att känna av att dessa 100 nu inte längre stödjer den. Just runt ekonomin har jag fått lite information som jag som kuriosa för vidare till er.

Bara i Ambo stad finns flera EECMY församlingar och om tre av dem har fått följande information:

En församling har lovat att ta det ekonomiska ansvaret för presidentens och en vakts lön under nio månader. En annan gav ett bidrag på 55 000 Birr (21 600 Sv. kronor) och moderförsamlingen i Ambo gav ett bidrag på 10 000 Birr (4 000 Sv. kronor). Moderförsamlingen har också ställt den tomt där Synodkontoret ska byggas upp till den nya Synodens förfogande. Modersynoden skänkte en begagnad bil som gåva till den nya Synoden vid invigningen.

Ni kan se fler bilder och läsa mer om invigningen på Mekane Yesus kyrkans Facebook sida:     https://www.facebook.com/groups/eecmy/permalink/1433395653351916/