Med anledning av den fråga jag ställde till Martin, Elsa och Torsten Perssons barnbarn, i mitt inlägg för ett par veckor sedan så får ni detta extra inlägg denna vecka.

Ni som inte känner till detta projekt i Holeta, strax väster om Addis Abeba, som Martin här nere skriver om så hänvisar jag till följande tidigare inlägg: 15:21a med kommentar och 16:34 som just hette Holeta. Ebessa som nämns är Martins gode vän som är initiativtagaren och den lokale ledaren.

Så här svarar Martin på min fråga hur det är i Holeta nu:

Här kommer en liten rapport från Holeta.

Barnen går i skola och kämpar på. I januari fick de säd och så delade barnen på de höns som värpt ordentligt till projektet. De fick också skolmaterial till vårterminen. Tyvärr är det fortfarande mycket svårt att skicka bilder digitalt från Etiopien. Jag har väntat på bilder som Ebessa skickat med vanlig post men de verkar ha fastnat på vägen.

När jag pratade med Ebessa senast har det dykt upp en komplikation för ett av barnen i projektet. Han bor med sin mormor och mamma. Fram till nu har kommunen hjälpt familjen genom att erbjuda dem boende i kommunens lokaler eftersom de inte har något eget. Nu behövs lokalerna till annat. Kommunen har erbjudit familjen mark men de har inte möjlighet att bygga något på marken. Ebessa undrar om vi kan samla ihop lite drygt 15000 kr för att bygga ett enkelt hus/skjul åt familjen. Det är en stor möjlighet för killen, som projektet stödjer, eftersom han i framtiden kommer att ha egen mark att bo på.

Projektets andra utmaning för tillfället är hönsgården. Sedan i januari har vi inte haft några höns på gården. Den gamla delen behöver rustas upp innan vi kan fylla på med nya höns. Familjerna har sparat pengar för att kunna köpa nya höns men behöver hjälp med renoveringen. Det behövs knappt 9000 kr för detta. Anledningen till att jag har väntat med att skriva om detta är att Ebessa och familjerna fundera över hur den andra halvan ska användas. Egentligen skulle de vilja inreda den andra halvan av huset också. Då skulle familjerna kunna ha dubbelt så många höns och därmed få en mycket bättre avkastning på arbetet som läggs ner. Kostnaden för detta är klart högre, ca 30000 kr.

Ebessa och jag har kommit överens om att prioritera, de gåvor som kommer in, i den ordning som jag har beskrivit det ovan.

Stort tack till de gåvor som regelbundet kommer in vilka används till några barn som behöver extra stöd, personal som arbetar med projektet, vissa administrativa kostnader och extra hjälp när det behövs.

Mvh,

Martin Åberg