Den 6 februari skriver mamma ett långt och innehållsrikt brev till ”Lilla kära Mor” Jag får dela upp innehållet i två inlägg denna vecka:

Innerligt tack för brevet som var så efterlängtat. Mor har ju skämt bort mig med att skriva ofta, så om det nu dröjer  lite längre en gång så undrar jag så. Nu var ju allt gott  och väl, så då fick vi tacka Gud för det.

Jag förstår att Ni dagligen väntar höra från oss att den lille kommit till världen. Och vi väntar också, nästan med otålighet, men vad kan vi göra när den låter vänta på sig. Jag är dock, Gud vare tack, kry fast nog är det tungt och jag blir trött. Men nu har jag det ju så bra, jag kan vila så mycket jag känner att jag behöver. Det blev lite väl mycket när Cohens var här. De måste ju stanna i 6 veckor p.g.a. hans sjukdom. Men nu är det 3 veckor sedan de for och sen har jag vilat upp. Det var nog tack vara att han är jude, och inte så lite envis som han for in så fort. En annan människa hade nog behöver lite längre tid för att hämta krafter. 

I går for Lundgrens in till Lakamte för vidare resa till Nedjo. Per och en av  svenskarna följde med som chaufförer, så gick vår nyaste tjänare med. Han är från Nedjo och skulle nu in och gifta sig och då bli Lundgrens tjänare. Vi tyckte så mycket om honom, så vi var ledsna att mista honom. Men hustrun är väl bara ett barn, och vill inte flytta ifrån sin släkt. Ni skulle sett hur lycklig han var när vi gav honom lite avskedsgåvor. Han fick ett Nya Testamente på Gallinja, alltså sitt språk. Så fick han ett par lakan, två handdukar och ett linne åt sin blivande fru. Dessa saker tog jag av det jag fick från Allerum och Linköping. Ingen kan ana hur roligt det är att ha ett lager att tá av och glädja andra med. Hans lilla hustru har väl aldrig sett ett par lakan, men han har ju lärt sig hur man använder dem, och då tyckte jag han kunde få ett par.

Nu kom Tafarra, vår äldste tjänare in här och plockade in disken. Han hälsar till Mor. Han har ju varit hos oss hela tiden, och jag tycker mycket om honom. Han är barnsligt rolig ibland. Jag önskar jag kunde berätta. Idag kom han och frågade om jag ville ha lite arbete, och det ville jag ju. Då var det att rensa en liter jordgubbar som han köpt på torget igår. Han skulle baka bullar, vi fick jäst med Sven Rubensson. Tafarra tyckte väl inte att han hade tid.

Sven Rubensson ska efterträda Lundgrens i skolan, fast Manfred var ju så duktig både när det gäller språket och allt, så nog kommer han att saknas.

Mer från brevet om några dagar.