I ett brev till sin mamma den 6 februari skrev mamma så här:

Nu har Rubenssons kommit. O vad det var roligt att träffa lille Sven igen. Mamma kommer väl ihåg honom från Kristianstad.

Mamma Jenny hade varit hos mina föräldrar i Kristianstad när de bodde där åren innan de reste till Etiopien. Under dessa år hade de stått nära många juniorer bl.a. Sven Rubenson.

Mamma berättar vidare:

Söndagen den 2 februari hade vi middag för våra kamrater med anledning  av Sven och Britta Rubenssons ankomst. De var 12 stycken och det gick bra. Vi hade spenatsoppa med äggklyftor, höns, potatis och grönsaker och så hade vi brylépudding. Det mesta kunde ju pojkarna göra och så hjälptes Elsa Hansson och jag åt.

I detta inlägg bryter jag nu tidsaxeln och tar er tillbaka till april 1941, nästan 76 år sedan. Det ger oss inblick i åren innan och det som mina föräldrar lämnat bakom sig. I en tidigare dagbok skriver pappa om bl.a. Sven Rubenson och om en ”cykeltur” i Nordvästra Skåne så här:

17 april 1941: Ny inkallelseorder har nått mig idag. Ska den 16 maj inställa mig i Stockholm. Gud, min gode Hjälpare, vill Du då tá hand om mig för den tiden!

18 april: Inkallelsen har nog gjort mig något missmodig. – I Marholma, utanför Perstorp hade vi dagens möte. Måste skriva till Elsa. Inte roligt. Så hade jag andra brev att skriva. Dit och dit under de kommande månaderna skulle jag farit. Nu var det att skriva motbud. 

19 april:  Resan går vidare. Besökte ålderdomshemmet i Oderljunga. Gripande var det att taga emot pengar. Jag vill låta dem gå till missionen. Predikan i Heljalt.

20 april:  Det är söndagskväll. Jag är i Ulfs och bor hos Jakobssons. Här är jag ju  hos släkt till min släkt. Det är genom min svägerska Elsa. (Broder Ragnars fru.) Ovanligt många kom till mötet i eftermiddag. Ett mycket gott brev hade jag från min Elsa.

21 april:  Hos Cederberg långt inne i tysta skogen hade vi predikan.

22 april:  I Betania i Örkelljunga gav Gud oss en välsignad stund. – Hade brev från Elsa. Bor hos Lindells.

23 april:  Jag kunde idag göra en liten tur hem. Det stod väl till. Men jag måste ju genast iväg till Tranarp.

Så här kanske det såg ut utanför föräldrahemmet i Skoghus när han cyklade vidare. Om han hade så här mycket bagage med sig på cykeln på denna resa är jag tveksam till. Lika så är brorsonen Bengt, som står framför Torsten, något mer än två år på bilden. Därför är bilden troligtvis tagen något senare men det är kanske samma cykel.

EPSON MFP image

24 april:  I skolan i Harbäckshult hade jag denna dag uppgift – Sven Rubensson var med mig från Örkelljunga.

I anteckningsboken där pappa skrev in vilken text han utgick ifrån i predikningarna kan jag följa honom från plats till plats. I Harbäckhult predikade han över Efesierbrevet 5:16 där det står: ”Ta väl vara på den tid som är kvar, ty dagarna är onda.”, eller som det stod i den översättning pappa använde: ”..och tagen i akt vart lägligt tillfälle. Ty tiden är ond.”