Dagboken 4 oktober 1946:

Idag anlände pastor Dahlberg.

Om Nils Dahlbergs besök finns mycket att säga. Vi kommer att följa besöket under kommande veckor. Nils Dahlberg har själv skrivit flera artiklar bl.a. en  under rubriken: Stockholm – Addis Abeba. Så här skriver han där:

Det är en dröm. Ena söndagen är man i Stockholm tillsammans med nära och kära och nästa söndag i Addis Abeba med missionärerna och den etiopiska församlingen i den enkla , men värdiga kyrkan på den gamla stationen. Mellan dessa dagar ligger en den mest underbara flygfärd, som på en effektiv flygtid av omkring tjugofem timmar fört mig från Sverige till Etiopien. Vad skulle forna tiders missionärer säga om detta?

Sedan följer en beskrivning av hans resa som gick över Rom och Kairo. I artikeln berättar han om historiska händelser han blivit påmind om  men också om personer han träffat. Vi lämnar det och hör vad han säger om ankomsten:

Vid ankomsten till Addis Abeba möttes jag av en stor del av den svenska kolonien med vännen Per Stjärne i spetsen. Jag kan inte namngiva alla som kommit tillstädes, men det tog en lång stund att gå omkring och trycka händerna på kära medarbetare och vänner. Ett ansenligt antal av den infödda församlingens medlemmar hade ock mött upp….Där var ock Ato Johannes. Han hade varit min ”boy” för 22 år sedan och då följt mig in till Lakamte och Nedjo. Nu är han kejsarens sekreterare och har som sådan en inflytelserik ställning. Torsten Persson förde mig i den stora kombinerade person- och lastbilen, som de svenska experterna skänkt missionen, ett synnerligen präktigt och välbehövligt fordon.Vilken underbar syn mötte mig icke vid den nya stationen. Nu efter regntiden stod allt i den fagraste blomning. överallt massor av färggranna blommor: rosor, nejlikor, underbart vita stora callor, chrysantemum, fuchsior, luktärter och många andra som jag ej vet namnet på.

På missionsgården mötte pastor och fru Lundgren med gosskolans elever, som sjöngo ett par sånger till välkommen. Manfred Lundgren uttryckte sin och kamraternas glädje över att jag kommit hit, och jag å min sida tackade för den välvilja jag redan mötts av och uttryckte den förhoppningen att besöket skulle bli till nytta och välsignelse både för missionsförsamlingen därhemma och gärningen härute. Sedan bjöd fru Lundgren på middag i den trevliga och praktiskt inredda missionärsbostaden. 

EPSON MFP image

EPSON MFP image

Här på Entotto bor pastor Stjärne, som närmast har ledningen av missionen, pastor Lundgren, som är stationsföreståndare och har hand om gosskolan, med familj, fröken Stina Ljungberg, uppskattad lärarinna i skolan. Pastor Arén förbereder sig till uppgiften som föreståndare för det seminarium, vi snart hoppas kunna börja.

På den gamla stationen bor mamma och pappa och dit kommer han på lördagen och söndagen och det återkommer vi till.