Dagboken:

23 sept. – 5 okt. Elsa och jag har varit i flitig verksamhet på Entotto för att få skolan i stånd till dess öppnande. Det har varit roligt att ha något att göra. 

Nu något mer runt skolbestyr de hade. Mamma  har skrivit om dem i ett långt brev som hon började skriva den 1 oktober. Ja hon kallar det själv – epistel och vi kommer att återkomma till det. Så här skriver hon bl.a.:

När Per kom hem från Nedjo så började han tala om att Lundgrens borde åka ut en vecka innan skolarbetet börjar för Manfred. Men samtidigt konstaterades det att alla skolsalar och sovsalar borde kalkas, bord, bänkar och golv fernissas, golvlister målas, nya fönsterrutor sättas in och skåp och hyllor sättas upp. Då föll det på Torstens lott att ordna om att det blev gjort. Det  gjorde han ju med glädje och så var vi båda i full verksamhet där uppe hela förra veckan. Per han hade sånt bekymmer om att inte jag skulle förta mig, men jag har inte mått så bra på länge som när jag var i rörelse hela dagen. 

Så hade Per förstås med sig en skara skolbarn, både pojkar och flickor. De är ju förresten vuxna människor många av dem. Där var tre flickor och dem kunde de ju inte låta bo bland pojkarna på Entotto utan de hamnade här hos oss. Vi har ju ett stort rum här som vi bara använder som packrum. Där har hela tiden någraa packlådor stått, så håller vi till där när vi packar gods för det inre av landet, det faller alltid på vår lott. Där fick vi nu ordna till för dessa flickor och så får de äta i vårt kök. Det vill vara så här, att vi oftast är flera matgäster i köket än inne vid bordet. Men Gud har välsignat så det har räckt till. Nu har jag varit med dessa flickor och vår Gannami till en skola, men det är ingen säkerhet att de kan få plats. Skolan där skall börja på måndag.

Jag återkommer till episteln nästa vecka.