Under andra delen av september 1946 används dagboken flitigt igen men så är pappa på resande fot. Mamma är inte med utan det är kolportören Torsten som fått möjlighet att följa med på en resa till östra Etiopien vid den etiopiska nyårshelgen.

Runt denna nyårshelg 2016, det är nyårsdag  och enligt etiopisk tideräkning börjar 2009 idag, händer väldigt mycket i Etiopien. (Svensk massmedia har tydligen inte upptäckt det än.) Sedan tio månader äger omfattande demonstrationer rum i landet och de har intensifierats och utökats till flera områden den senaste månaden. Jag önskar Etiopien ett FRIDFULLT och GOTT NYTT ÅR.

Och så till det etiopiska nyåret 1946:

11 sept. På nyårsdagen hade jag den stora förmånen att få starta en resa till Arussi. Det var nämligen vännerna Eknors som erbjudit mig detta.

Åter igen får vi mer detaljer av mamma i ett brev hon började skriva den 1 oktober:

De två unga familjerna bröderna Eknors, skulle ge sig ut på en utflykt på fem dagar. En av dem har en ett års flicka, en underbar liten unge. Hos henne är vår Gannami barnflicka nu. Så kom de hit och frågade om flickorna fick vara här medan de gjorde denna resa. Det fick de ju gärna, och när vi satt här och pratade om detta så kom de på att det vore bra att ha Torsten med som tolk på resan. Så blev det då så att han följde med och jag fick ha flickorna här istället.

Mamma hade det nog bra med Ganami och Siv hos sig. Nu har jag kommit fram till att den lilla flickan på ”familjekortet” som dyker upp nu och då på bloggens första sida är Siv Eknor. Ni hittar bilden i inlägg 16:25 Hemma och lycklig eller under fliken Ganami.

Och nu hade pappa lärt sig så mycket amarinja att han fick fungera som tolk. Tillbaka till dagboken:

Vid middagstid for vi iväg med deras fina Volvo. Vi hann till Havashfloden där vi sökte reda på en grek. Denne man tillsammans med en italienare är de enda vita på denna plats. Han erbjöd oss att bo i hans hus.

12 sept. Efter att ha besett hans fina odlingar av sockerrör och sydfrukt fortsatte vi vidare mot Asella. En mil innan vi nådde vårt mål stoppades vi av en raserad bro. Men en villig italienare drog vår bil över på ett annat ställe med sin tanks. Det gick fint. Mörkret hade fallit på då vi nådde Asella och missionens område.

13 sept. Det fanns verkligen mycket att se på B.V:s nya station. Dessa våra vänner har verkligen byggt stort på sin finfina och rymliga tomt. Ingenting fattas. Allt är storslaget. En av tjänarna var villig och visade oss omkring. Massor av apor fick vi tillfälle att se. Ingvar Eknor uträttade sedan sitt ärende som bestod i att granska ett regeringens skolbygge. Efter det skyndade vi oss iväg tillbaka mot flodövergången men nu klarade vi oss över för egen maskin. Vårt nattläger slog vi uppe på berget strax före Havarsfloden. Där köpte vi potatis och stekte höns till musik av hyenornas tjut. I ljuset från brasan åt vi vår middag och sén sov vi skönt i ödemarken.

14 sept. Vi tog det hela lugnt och åkte inte längre än till det vackra Bichofto där vi slog läger i närheten av sjön.

15 sept. Innan vi vände tillbaka till Addis tog vi oss fram till ”gröna sjön”. Och det jag såg där är något av det allra vackraste jag sett. Naturligtvis sålde jag mycket böcker på denna resa. Gud välsigne ordet!

Green lake

 Bilden är hämtad från Google Earth