Den 24 juni skriver mamma brev till sin mamma. Idag vill jag citera ur detta brev som kompletterar informationen vi får av pappa i artiklar och dagbok:

Det är söndagskväll, midsommardagen. Jag har haft frisöndag idag, och naturligtvis har jag räknat med att skriva brev till Mor. Nu har dagen gått – hur skall jag berätta sedan. Det är kväll, men jag vill ändå börja ett brev. Nu har vi fått en hel bunta sverigebrev, (11 st. enligt dagboken) och o vad vi blev glada. Det var ett från Mor, nr.2 skrivet den 19 april och det kom till Addis den 6 juni, det var ju väldigt fort. Sen tar det tid innan vi får dem hitin. Nr: 1 av mors brev har inte kommit ännu, men det kommer nog. Tack kära lilla Mor för brevet! Hoppas att Mor inte är sjuk, jag liksom kände i brevet att Mor var trött. Gud give att det är bättre. Försök att skaffa någon stärkande medicin, det finns ju som man kan få köpa utan recept. Vi ber varenda dag att Mor skall få känna glädje över att ha fått skicka oss hit ut. Vi är välkomna, vi har verkligen fått känna hur glada de kristna är att vi kommit hit. Så tror vi också att vi med tiden skall få bli till någon nytta. Det give Gud! Vi möter så många här som är Nordfelds skolpojkar från Nedjo, nu är de kristna män, och de flesta har anställning i regeringens tjänst… O, Ni skulle se pojkarna så trevliga de ser ut. En del av dem talar lite engelska, så vi kan ju talas vid….

Det var ju dumt att vi inte numrerade breven hem, men vi har skrivit en hel del, hoppas de kommer fram. Skriv hur pass lång tid de tar, räkna från avstämplingsdagen, för det kan tänkas att de ligger skrivna här länge innan vi får något bud till Addis… (Så blir det med detta brev.)

Angående Torsten, så har vi ju skrivit att han haft dysenteri. Det har varit svårt men nu är han ju, Gud vare tack, bättre fast han är mycket klen. Han är dock uppe största delen av dagen nu. I em. gick vi upp till Söderströms, det är som till prästgården (i Björsäter), men han blev så trött. Deras 19 åriga flicka Maja, har samma sjukdom nu. Ja, Gud give att Torsten snart blir stark igen, det är mycket som väntar på hans kraft och insats. Nu går jag i säng. God natt lilla Mor! Torsten sover redan.

Detta var ur det första arket. Fortsättning följer. Det är först den 17 juli som brevet avslutas och ”postas”. Jag återkommer till brevet dessa veckor. Nästa gång blir om en vecka – onsdag den 1/7, som för 70 år sedan var en söndag. Det blir onsdag-, alias söndaginlägg framöver ett tag.