Nu är dagboken ett tag en ”veckobok, det är mer glest med informationen där. Att det är två saker som dominerar den första veckan i juni kan jag utläsa ur breven. Dels är pappa bättre, så här skriver han i ett brev till de anhöriga i både Björsäter, Östergötland och Skoghus, Skåne:

Anledningen till att jag egentligen skriver detta brev är att jag bör tala om, att jag legat sjuk en tid efter ankomsten hit till Lakamte. Då jag skrev förra brevet till Er hade jag känning av någon sjukdom. Men jag visste inte vad det var då. Det blev dock klart rätt snart. Symptomerna var tydliga till en dycenterisjukdom. Nu har jag tagit 8 injektioner …… Ännu har jag inga krafter till arbete. Det enda jag förmår är egentligen att sitta vid maskinen och skriva. Jag åt ju lite och håller fortfarande sträng diet. Men krafterna kommer nog med tiden. Vi kan vara mycket glada att sjukdomen så snart kunde hävas… Jag går alltså och vilar upp mig dessa dagar. Men jag har så mycket att tá itu med, så jag hoppas innerligt, att jag snart ska orka med det.

Det andra glädjeämnet är ett brev från Sverige, visserligen är det inte från släkten men det skapade stor glädje. Så här skriver pappa i samma brev:

Igår kom brev nummer två efter vår ankomst till Etiopien. Det var från vår vän Thyra Johansson i Nogersund, Blekinge. Det var skrivet samma dag som vi reste från Göteborg. Över 2½ månader sedan. Tänk att ett så gammalt brev kan betyda så mycket. Så här fortsätter pappa: Vi väntar helt naturligt väldigt mycket på brev från Er, våra anhöriga. Men de är väl på god väg.

Deras längtan efter nyheter från Sverige kommer också fram i ett av ärendena som detta brev handlar om – möjligheterna att få dagstidningar från både Skåne och Östergötland till Etiopien. Pappa har redan varit i kontakt med redaktionen för Höganäs Tidning och rådfrågat. Och så skriver han vidare: De kanske tar kontakt med dig Birger. Och skulle Du, Carl vid tillfälle vilja förhöra Dig, om det finns några möjligheter att få ut en av Era tidningar i Östergötland. Kan något av detta ordnas, så tackar vi på förhand för hjälpen! Vi får väl se hur det blir med förbindelserna med yttervärlden.

Brevet från Thyra var anledningen till att mamma, under denna vecka, skriver det långa brevet som jag redan i förra veckan citerade från. Men ur de tio sidorna finns det mer att citera:

Tänk om jag skulle tala lite om vad vi äter då tror jag att jag först måste tala om att vi saknar väldigt mycket den härliga sill kuttingen som vi hade i Sverige, och de där paketen som kom till oss ibland med ål, torsk, sill och fläsk från bl.a. dig. Här måste vi äta kött varje dag utan när vi kokar soppa på köttbenen. Vi köper kött varje vecka och så köper vi några höns och de får springa här och så slaktar vi när vi behöver. Mjölk kommer de hit med både morgon och kväll och den är bra så vi har grädde till smör. Bröd bakar pojken i köket skorpor och en mjuk pepparkaka kan han också baka. Ägg köper vi, de är små men de är också billiga, omkring 2 öre styck. Så köper vi bananer för 1 öre st. I Addis köpte vi potatis, risgryn, mannagryn, makaroner och russin. Så nu kan du nog räkna ut vår matsedel. Ja, nu har jag skrivit så mycket men det går ju så bra att prata med Dig om allt, jag vet att Du är intresserad.

Vidare så ber hon Thyra skicka detta brev till Mor Jenny i Björsäter, när hon läst det, för hon hinner inte skriva lika ingående till fler. Tänk att vi har kvar detta informativa brev även om det förutom att det tagit sig från Lakamte via Addis till Blekinge också varit i Östergötland och vänt. Vi kommer tillbaka till det även nästa vecka.