”7 maj. Hit ut till Etiopien har idag budet nått att kriget är slut. Det är mycket knapphändiga uppgifter som kommit hittills – Vi gläds storligen över att freden äntligen kommit. – Visserligen kämpas det ännu i fjärran öster, men för oss känns det nu underbart skönt.”

”8 maj. Först idag hade vi att ordna med våra pass för registrering. T.o.m. vid polisens huvudkontor fann vi av missionens folk i tjänst. Det är så vanligt här att våra vänner finns lite varstans på kontor och i skilda ämbeten. En av de våra är nu i San Fransisco som Etiopiens sändebud vid fredskonferensen. (Det är Emmanuel Abraham som det handlar om här.)

Kl. 11 fm. var vår kyrka åter fullsatt. Denna gång var det bröllopshögtid. Idag (fredag) var det två par som vigdes. Till middagen till vilken omkring 250 personer inbjudits var även vi med. Hur den var och vad som bjöds kommer vi nog ihåg. (Genom att de inte skriver om den får vi inte reda på det. Tyvärr saknar jag ju också brev från denna månad. Där kan de ju ha skrivit om det.) Vi gick omedelbart (efter bröllopsmiddagen) till kejserliga slottet där tusentals människor samlats. Från terrassen på andra våningen talade kejsaren med anledning av freden. Tre av våra kamrater hade efteråt tillfälle att hälsa på honom och hans gemål. Vi nöjde oss med att gå in i den stora tamburen och att se trädgården.”

Palatset

Kejsar Haile Selassies palats 1945. Nu finns bl.a. Etnografiska museet här.