Denna vecka händer mycket. Redan den 20 är de i Uppsala och pappa skriver så här i dagboken:
”Utan någon möjlighet till förberedelse hade vi att resa till Uppsala lördagen den 20 jan. för prästvigning. Det var nu vi återstående sex från vår klass som hade att genomgå förhör. Vi blevo alla godkända och berättigade att prästvigas. Ärkebiskopens tal till oss och den goda anda gjorde stunden till en verklig högtid för oss…. Elsa och hennes två bröder Nils och Carl var med vid detta tillfälle”

Så mycket mer information om denna prästvigning, för dessa sex som för EFS räkning nu prästvigdes ”för missionsfältet” får vi inte i dagboken däremot refereras Ärkebiskop Eidems tal i Budbäraren. Han har för detta tillfälle valt att anknyta till Filippos samtal med den etiopiska hovmannen i Apostlagärningarna 8. Så här står det bl.a. i referatet att ärkebiskopen sagt:

”Anden hade valt en öde väg till Filippus´ missionsstation. På den öde och tomma vägen gäller det att möta folk och få vara i enrum med dem. Anden manade Filippus att gripa tillfället… Snart ser vi, den fattige och tarvlige, sitta i vagnen vid den förnäme hovmannens sida…. Hovmannen hade kommit till Jerusalem för att tillbedja. Mina kära Etiopienvänner, när Ni kommer ditut, skall Ni finna en kyrka med mycket formväsen. Se då med kärlekens öga. De tillbeder, de äger en längtan, ett tyst begär. Var därför inte för snabba att döma. Sök likt Filippus uppmärksamt efter en anknytningspunkt. När Filippus funnit den kommer han med en närgången fråga: ”Förstår du vad du läser?” Det är ej av överlägsenhet, utan av en hjärtlig vilja att vara till tjänst, som Filippus så frågar…”

Fotot på Elsa och Torsten som pryder denna blogg är taget vid detta tillfälle. Vi kommer inom kort att återkomma till detta kort.

Denna vecka år 2015 (70 år senare) prästvigs en till i ”klanen” Torsten Persson. Det har redan hunnit bli en son, en svärson, två barnbarn och två barnbarns män. Och nu den 25 januari prästvigs Hanna Berglund (barnbarns fru) i Göteborgs domkyrka också för tjänst i EFS. Jag kan göra en liknande uppställning utifrån mamma för sjuksköterskor i ”klanen” men det får bli vid ett annat tillfälle. Hanna kommer att finns med i den listan också.
Men det är några dagar till dess. Elsa och Torsten Persson har också fullt upp dessa dagar och passar på när de ändå är på resa att vara med på två missionärsavskiljningar den 21 i Betlehemskyrkan i Stockholm och någon dag senare i Kuddby kyrka på Vikbolandet. Det är paren Carl-Olof och Elvy Sandberg och Axel och Linnea Berglund som likt mamma och pappa väntar på utresa. Båda männen har varit med vid prästvigningen också. Här ett foto från det andra tillfället.

img011 (2)

Mamma och pappa besöker också Björsäter, mammas hemby utanför Linköping, där det den 24 ordnas ett avskedsmöte i församlingshemmet. Dagen efter den 25 är det också avskedsmöte i Linköping. Tydligen återvänder de till Hälsingborg men bara för några få dagar. Men mer om det nästa vecka.

(Jag ämnar publicera nästa veckas inlägg senast den 27 jan.)